Bestinfo.Am-ը ներկայացնում է`
Արտերիաներում խցանումը խոլեստերինի առաջացման պատճառ կրող է դառնալ և առաջացնել մի շարք հիվանդություններ։
Կեղտոտ արտերիները կարող են առաջացնել ատերոսկլերոզ, ինչը կարող է հանգեցնել սրտի հիվանդության և սրտի անբավարարության: Այդ իսկ պատճառով մենք կներկայացնենք սննդատեսակներ, որոնք արդյունավետ կերպով կբացեն շնչերակները։
Սխտոր
Սխտորը երկար ժամանակ օգտագործվել է տարբեր առողջական խնդիրների, այդ թվում `սրտի հիվանդությունների և բարձր արյան ճնշման խնդիրների բուժման համար։ Բազմաթիվ ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ դա հատկապես օգտակար է արյան կորիորացման կանխարգելման համար։
Խաղող
Խաղողը կատարում է խոլեստերինի օքսիդացում , և դրանով իսկ կանխում է արմատային պատերի վրա առաջացած կուտակումները։ Այն նաև նվազեցնում է արյան հյուսվածքի և սրտի հիվանդությունների ձևավորման ռիսկը:
Ձիթայուղ
Բազմաթիվ ուսումնասիրությունները հաստատել են այս ձեթի օգտակարությունը խոլեստերինի կանխարգելման համար։
Ձուկ
Southampton համալսարանը հետազոտություն է անցկացրել, պարզելով որ ձկան, հատկապես թունա եւ սաղմոն տեսակները արդյունավետորեն խոչընդոտում են զարկերակների խցանմանը, քանի որ հարուստ է օմեգա-3-ի պարունակությամբ։ Օմեգա 3 ճարպաթթուները կանխում են արյան գնդի ձևավորումը, խոլեստերինի օքսիդացումը եւ զարկերակների մեջ հնարավոր կուտակումները։
Լոլիկ
Կորեացիների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ լոլիկները բարձր են լիկոպենով, ինչը խանգարում է զարկերակների պնդացմանը։ Լիկոպենը պատասխանատու է լոլիկի կարմիր գույնի համար, և ըստ ուսումնասիրությունների `դրա չափավոր օգտագործումը նվազեցնում է կանանց մոտ սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը:
Կիվի եւ սեխ
Կիվի և կանկալին բարձր են հակաօքսիդիչներով, ուստի դրանք արդյունավետորեն ցածրացնում են LDL խոլեստերինը: Միայն մեկ բաժակ սեխի եւ կիվիի օգտագործումը ամեն օր, արագորեն կբացի խցանումը։
Վարսակ
Լուծվող մանրաթելի բարձր պարունակությունը խանգարում է խոլեստերինի ձեւավորմանը, եւ ուսումնասիրությունները հաստատել են, որ օրական 1.5-2.5 բաժակ եփած վարսակի օգտագործումը օրական նվազեցնում են խոլեստերինի մակարդակը 20% -ով:
Նուռ
Նուռը նույնպես հակաօքսիդանտներով բարձր է, եւ դա ամենաուժեղ պտուղներից մեկն է խցանումների կանխարգելման գործում: Այս պտուղը պաշտպանում է խոլեստերինի կուտակումից, կանխում է ատերոսկլերոզի զարգացումը ։
Սպանախ
Սպանախը կալիումի եւ ֆոլիկ թթուների հարուստ աղբյուր է, ուստի խանգարում է հիպերտենզիայի, խոլեստերինի ձեւավորմանը եւ հաջողությամբ պաշտպանում է սրտի անբավարարությունից։ Բացի այդ, այն նաև պարունակում է լուտիններ բարձր քանակությամբ, ինչը խանգարում է տարիքային մակուլյարի դեգեներացմանը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Bestinfo.Am-ը